Зображення | БК Інвестор

ЖК «Оріон»: 4х4, або «повний привід» ексклюзивного житла

Вони – як з фільму про майбутнє: строгі чорно-білі тони, прямокутні контури, геометричний стиль.  Навколо ще метушаться працівники, їздить будівелька техніка – кладуть внутрішній газопровід... А вони вже контрастують чистими фасадами, виблискують дзеркалом вікон.

Квадрохауси у Зміїнці. За кількасот метрів від міської вулиці Чернишевського. 4х4 (як «повний привід» в потужному  авто):  чотири будинки, і в кожному по чотиридвоповерхові квартири. А в одному – ще й з терасою на даху!

«Я їх вночі придумав. Приснилося, майже як таблиця хімічних елементів Мендєлєєву» - чи то жартує, чи всерйоз каже  Андрій Разумовський, піднімаючись сходами одного з будинків.   Директор будівельної компанії «Інвестор» пояснює: на початку мусить показати «вид зверху». Тоді, мовляв, усі сумніви в унікальності відпадуть.

НА ДАХУ

- Ось бачите: ділянка квадратної форми, і тут звичних і таких рідних нам таунхаусів не побудуєш. – стоячи на краю даху, Андрій обводить рукою периметр житлового комплексу «Оріон». – Якщо чесно, ми хотіли збудувати тут  один елітний кількаповерховий будинок. На 3 чи 4 поверхи.

– А чому передумали?

– Тому що ми слухаємо і чуємо людей. Можливо, хтось інший затвердив би проект у дозвільних структурах – і гайда рити котлован! Але ми поговорили з сусідами. І зрозуміли, що… ну не хочуть мешканці  Зміїнця, аби у них по сусідству виросла багатоповерхівка. І ми відмовилися від цієї ідеї.

Екскурсія на даху. Учасники – директор «Інвестора» Андрій Разумовський, депутат Княгининівської сільради Сергій Стрихарчук, журналіст Юрій Ричук

– Квадрохауси – по суті чотириквартирні будинки. Не пригадаю, аби десь ще у Луцьку чи околицях хтось таке будував…

– Це справді ексклюзивний проект. І справді – така ідея мені прийшла вночі. Ну тобто як: я прокинувся, і першим ділом взяв аркуш, ручку  і накреслив приблизну схему розміщення будинків. Згодом розповів ідею архітектору нашої компанії. І той, як на мене, блискуче впорався в втіленням її у проект.

Зрозумійте, «Оріон» – це не просто нетипові стильні будинки. Це комплекс, де кожній квартирі належатиме невелика ділянка землі.  Це закрита територія, де мешкатиме всього 16 сімей. Це 1,2 км до центру Луцька і водночас – житло за містом. Це розумний компроміс між квартирою і власним будинком. Це великогабаритні, розкішні помешкання  з детально продуманими енергозберігаючими технологіями. Це і зручна локація, і взагалі – дуже класний об’єкт.

– З комунікаціями усе гаразд? – Тим часом  з даху спостерігаю, як внизу у траншею вкладають трубу. - Знаю, що підведення води, газу, електрики – чи не «найтонше» місце у процесі будівництва житлових комплексів…

– Так, бо тут не все залежить від будівельників, є ще контролюючі органи… Але у нас цей етап позаду: «Оріон» підключений до газу. Працює  власна підстанція, яка живить будинки електрикою. Успішно виконана врізка у центральний водопровід – є вода. Так само уже в минулому роботи прокладення каналізації – вона зроблена і передана на баланс і обслуговування «Луцьководоканалу».

Електропідстанція. Тепер «Оріон» – зі світлом

–  Ми вийшли на дах, піднявшись просто з однієї з квартир. Тобто ось ця частина даху – це теж власність господарів квартири внизу?

– Ну так. Саме в цьому будинку ми  на прохання одного з власників квартири зробити експлуатований дах. Тепер можна терасу зробити, зону відпочинку організувати. Покриття даху – спеціальна мембрана, яка стійка до механічних навантажень і чудово зберігає тепло. 

Я ж повторю: ми вміємо слухати і  чути людей. Дуже відповідально підходимо до побажань клієнтів. І вдячні їм за такі круті ідеї. Ви тільки оцініть вид з даху! Уявляєте, як приємно тут буде теплого літнього ранку пити каву чи снідати в колі сім’ї?...

У КВАРТИРІ  

– Доволі просторо… - спустившись в одну з квартир, звертаю увагу на висоту стелі – без малого 3 метри. Ще й площі 140 квадратів. – Це ж нагріти цю квартиру буде – в копієчку!

– Так, це великогабаритні квартири. Просторі, навіть розкішні. Але саме тому тут ми по-особливому подбали про зберігання тепла. Утеплили фасад і дах.  Встановили надійні двері і вікна. До речі, вікна виконані за технологією так званого теплого монтажу - із зовнішньою гідробар’єрною та внутрішньою паробар’єрною плівками. З якісними склопакетами Solar, які реально краще бережуть тепло.

У кожній квартирі стоятиме якісний конденсаційний котел. На першому поверсі – тепла підлога. Скурпульозно розрахована кількість батарей опалення, аби в найлютіші морози не перевантажувалася система обігріву. Загалом економія енергії – порівняно з традиційним житлом «радянського» зразка – складатиме до 30 %.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Комфорт та нестандартний дизайн: біля Луцька продають житло нового типу. ФОТО

– Коли плануєте почати вручати ключі першим мешканцям, аби вони змогли почати робити ремонт?

– Плануємо уже цієї зими.

– Цікаве рішення: є і центральний вхід в будинок, який веде у загальний коридор, і окремий вихід з кожної квартири. Навіщо так?

– Загальний вхід, який веде не у квартиру, а в коридор, береже тепло у житлі. І до того ж – з архітектурної точки зору – чотири парадні входи в один будинок були б «перебором». З одним входом це виглядає більш стильно. Мешканці ж нічого не втратили – у кожній квартирі є вихід з кухні просто на свою ділянку.

– …На якій господар зможе робити все, що захоче?

– Ну так. Поставити мангал. Лежак. Альтанку. Це ж його земля. А загалом про ландшафт ми подбаємо по-особливому. Уже маємо домовленість з компанією «Дім. Сад. Город», аби посадити тут ексклюзивні, красиві дерева і кущі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Квадрохауси ЖК «Оріон» – комфортне житло неподалік центру Луцька. ФОТОЗВІТ

 НА ПОДВІР’Ї

Обходимо територію. Уже стоїть акуратний паркан. Біля в’їзду робітники мостять бруківку для парковки. Буде і зовнішня, і внутрішня – кожна на 16 автомобілів. Для мешканців «Оріона» - з запасом.

Раптом ловлю себе на думці: чогось бракує…

– А дитячий майданчик?! Де йому тут розміститися?

– Ми подумали, що не варто дітлахів позбавляти можливості мати крутий ігровий майданчик. А тому відмовилися від думки робити його на території «Оріону». Поставимо навпроти – на подвір’ї церкви Апостола Филипа. Маємо з отцем Володимиром Вакіним повне порозуміння, і навіть дружні стосунки.

Майданчик займатиме цілих 5 соток. Ми вже купили обладнання і невдовзі встановимо його. От побачите – ні у Зміїнці, ні у навколишніх селах такого дитячого майданчика ще не було! «Інвестор» дотримується свого почерку - ставити тільки по-справжньому класні і якісні ігрові зони для дітей.

– Бачу, асфальтована дорога закінчується за метрів 300, не дотягнувши, до «Оріона»…

– Дотягнемо, не проблема. До своїх жител «оріонівці» доїжджатимуть рівною і безпечною дорогою.  

*     *     *

– Головна ідея, яку ми закладали в «Оріон» - це створити місце з особливою атмосферою. – ділиться насамкінець думкою Андрій Разумовський. – Тут буде всього 16 сімей, зі схожим соціальним статусом і рівнем достатку. Тут буде охорона, освітлення  і відеонагляд. Тут буде тихо і затишно.  Жду не діждусь, коли ми закінчимо роботи з комунікаціями і зможемо приступити до благоустрою.

До – речі, знаєте, чому ми назвали його «Оріоном»? Астрономи кажуть ,що Оріон – одне з найбільш яскравих сузір’їв на небосхилі!  

Розмовляв Юрій РИЧУК (Перший)

Фото Романа ДОМБРОВСЬКОГО (Перший)