Зображення | БК Інвестор

Майбутні будівельники були на екскурсії у «Супернові»

Студенти Луцького національного технічного університету відвідали будівельний майданчик унікального житлового комплексу «Супернова», що в районі вулиці Львівської у Луцьку.

«Будівельники не можуть осягнути усю будівельну науку, поки не побувають на об’єкті і не побачать все на власні очі. Тому в рамках навчання ми відвідуємо будівництва, збудовані об’єкти, заводи будівельної індустрії, будівельні виставки. Звісно, стараємося обирати цікаві об’єкти, де є, що показати», – розповів про ідею екскурсії доцент кафедри промислового та цивільного будівництва луцького «політеху» Орест Пахолюк.

За його словами, «Супернову» обрали через цікаве планування та сучасні технічні рішення. Крім того, тут наразі будується три окремі будівлі, кожна із яких – на різному етапі зведення. Тому студенти можуть ознайомитися з ходом будівництва на стадії зведення фундаменту, цокольного та першого поверху.

«Зверніть увагу, що цегла – якісна. Це можна визначити за зовнішнім виглядом. У хорошої цегли немає відхилень від прямокутної форми і немає перепалів. Її колір рівномірний, рожевий», – доцент кафедри промислового та цивільного будівництваРуслан Пасічник звертав увагу студентів на найменші деталі.

Про хід будівництва «Супернови» студентам розповів начальник дільниці В’ячеслав Чосік. У майбутніх будівельників виникало чимало запитань: про технологію побудови фундаментної подушки, про те, як зв’язують арматуру, про товщину стін.

«Зовнішня несуча стіна у наших будинках – 51 сантиметр, також буде ще 20 сантиметрів утеплення із пінопласту», – відповів на одне із запитань будівельник.

«Кажуть, що пінопласт зараз заборонений…» – зауважив студент.

«Пінопласт можна використовувати, але треба робити пожежні шви», – пояснивВ’ячеслав Чосік.

«Цей будівельний майданчик відрізняється від інших, на яких нам вдалося побувати. У першу чергу, тим, що тут – цілий комплекс будівель, у тому числі передбачений дитячий садочок, автомобільні стоянки. Почитати у підручниках, навіть на закордонних сайтах – це одне, а побачити вживу, як зводиться такий сучасний комплекс – зовсім інший, надзвичайно важливий досвід», – запевнив Руслан Пасічник.