Зображення | БК Інвестор

Енергетична незалежність житла: як блекаут вплинув на будівництво ЖК «Амстердам»

Після енергетичної кризи в Україні та блекауту восени минулого року, Будівельна компанія «Інвестор» подбала про енергетичну незалежність майбутніх мешканців ЖК «Амстердам». Тут збудували власну котельню та електропідстанцію.

Про це в інтерв'ю виданню ВСН розповів директор компанії Андрій Разумовський.

«Ми розглядали різні можливості, як обігрівати будинок: і теплові насоси, і пелетні котли, але зупинились на газовій котельні. Зважаючи на всі ризики і воєнний досвід минулого опалювального сезону, більш оптимальної альтернативи сьогодні не існує.

Теплові насоси не запустилися б при дефіцитній потужності електроенергії, яка була, наприклад, минулої осені та зими. Вони дуже чутливі до перепадів напруги, тому ми від цієї ідеї відмовилися. Твердопаливний котел - може,  дещо більш незалежний, але такі котли вигідно встановлювати там, де є місце для складування. Ми вивчали варіант із палетами і порахували, що на тиждень тут було б потрібно дві фури палет. Не думаю, що мешканцям було б зручно це організувати.

Тому ми зупинились на варіанті газового котла, який розміщений у котельні. В самих квартирах котлів не буде, не буде газових труб, будуть тільки теплові лічильники.

Мешканці зможуть економити, самостійно встановлюючи температуру в квартирі. Ми підберемо рішення, щоб це все було автоматизовано», - розповідає Андрій Разумовський.

Забудовник також наголошує: завдяки тому, що будинок зведений з керамічних блоків, утеплений, а в котельні економні сучасні котли - споживання теплоносія в «Амстердамі» буде мінімальне.

У будинку вже змонтовані всі внутрішньобудинкові комунікації, наразі тривають роботи з облаштуванням зовнішніх теплових мереж від котельні. Теплотрасу планують завершити за три тижні.

Також до будинку уже підведені каналізація та водопостачання.

Зображення | БК Інвестор
Зображення | БК Інвестор

Стабільне електропостачання житловому комплексу буде забезпечувати потужна електропідстанція. Вона розрахована не лише для ЖК «Амстердам», а й для котеджного містечка «Струмочок», який поруч. Щоб цей масив забезпечити безперебійною електроенергією, встановили підстанцію потужністю 2 мегавати. Ця підстанція - 2 категорії, тож має 2 кабелі по 10 тисяч кіловольт, щоб було резервне живлення на випадок аварії.

Крім того, якщо виникнуть перебої з електропостачанням, як це було торік – до підстанції можна буде під’єднати генератор, який зможе забезпечити базові потреби.

Зображення | БК Інвестор
Зображення | БК Інвестор

Про актуальні пропозиції Будівельної компанії «Інвестор» запитуйте у відділі продажів:

+38 096 030 20 10

Адреса: м. Луцьк, вул. Коперника, 13 (3 поверх)

м. Луцьк, вул. Супутника, 6 а (ЖК «Супернова»)

Сайт: investor.lutsk.ua

Facebook: investorlutsk

Інстаграм: bud.investor