Зображення | БК Інвестор

«Це місце стало живим». У новому сквері в центрі Луцька "Інвестор" спільно з міською радою та кафе "Бенедикт" висадили дерева

Ініціатори появи сучасного скверу в центрі Луцька біля кафе Benedict бізнесмени Андрій РазумовськийРоман Околіта разом із керівництвом Луцької міської ради власноруч посадили на цій території 16 дерев. Таким чином вдихнули життя у нову зону відпочинку.



Історія. Сквер поблизу Театрального майдану постав з проекту дизайнера Левка Давидюка. Лучанин, який працює у Львові, є засновником та арт-директором дизайнерської студії «Leo D'uk Design» і автором дизайну багатьох креативних просторів у рідному місці (ресторанів, коворкінгів, кафе, тощо), розробив проект на прохання замовників. Історія скверу почалася з ідеї двох бізнесменів – директора Будівельної компанії «Інвестор» Андрія Разумовського та власника кафе Benedict Романа Околіти – оживити цю територію.

Ігор Поліщук, Роман Околіта, Андрій Разумовський та Сергій Стрихарчук висаджують дерева у новому сквері

Як у новому сквері садили дерева

Із задумом облаштувати тут сквер бізнесмени звернулися до міської влади. Ідею підтримали. Усі три сторони домовилися поділити між собою на три  рівні частини кошти, які будуть вкладені у новий простір. Вартість проекту – орієнтовно мільйон гривень.

Кілька місяців тому працівники фірми «БетонБрукСервіс», яка виконувала левову частку робіт, приступили до облаштування території.

Андрій Разумовський: «Мені дуже подобається те, що в нас вийшло. Учора ввечері ми з дружиною тут гуляли: багато людей, лавочки, ліхтарі – це місце стало живим. Таку мету ми й ставили: аби люди мали де відпочити. Зрозуміло, що думок багато: комусь – подобається, комусь – ні, комусь - висота дерев не така, комусь – можливо, ліхтарі. Але загалом ми спільними зусиллями реалізували класну ідею і показали всім приклад. Подібних місць в Луцьку багато, можна брати цю ідею і «оживляти» рідне місто. Ми витратили багато часу і багато зусиль для того, аби зробити все максимально близько до проекту. Старалися виконати всі побажання нашого архітектора і дизайнера. Результат - позитивний».

Директор БК «Інвестор» Андрій Разумовський: «Ми реалізували класну ідею і показали всім приклад.
У місті ще багато подібних місць: беріть ідею – і «оживляйте» його».  

Що тут є? У новому сквері є бетонні лавки-зигзаги з дерев’яними сидіннями. Спеціально для нього купили і висадили 16 дерев. Це – декоративні сливи та клени. Дерева високі, їм уже 5 років. Якщо вони успішно приживуться, то згодом забезпечать цьому простору тінь і затишок.

По всьому периметру встановлені сучасні ліхтарі (виробник – підприємство «Ельмонт»). Біля кожного дерева є додаткова підсвітка, що за наявності крони у вечірню пору додаватиме цій локації особливого шарму.

Також у сквері є чимало кущів. Територія викладена бруківкою від «БетонБрукСервіс». 

Родзинкою простору стала екопарковка. Це коли поміж спеціальною бруківкою, якою викладені місця для паркування автівок, посіяна трава. Трава вже сходить, тому вже можна побачити, як виглядатиме екопарковка. До речі, це перша екопарковка в Луцьку.

Роман Околіта: «Результатом я, безперечно, задоволений. Думаю, не тільки я. Це можна побачити увечері, коли вмикають освітлення. Тоді ця зона оживає. А раніше вона була абсолютно мертва. Тут було темно, тут було незручно рухатися через перепади бордюр. Зараз це все виправили і вийшла така абсолютно рівненька «лінза», по якій зручно рухатися різним людям. Ідея насправді народилася десь напочатку цього року. Якось ми з Андрієм Разумовським увечері стояли на порозі мого закладу і дивилися на цей майданчик. Спочатку була ідея зробити тут парковку для автомобілів. Це хоч і практично, але неестетично. Так у розмові постала ідея зі сквером. Згодом ми озвучили задум Ігореві Поліщуку. Долучили до цього всього Левка Давидюка. І все. Найбільше тішить, що тут багато зелені. Думаю, наступного року, коли дерева кронуються, ми це все оцінимо».

Бізнесмен Роман Околіта: «Найбільше тішить, що тут багато зелені.
Думаю, наступного року, коли дерева кронуються, ми це все оцінимо»

Хто прийшов садити дерева? 16 жовтня ініціатори появи скверу власноруч висадили тут 16 дерев. Ця акція в принципі стала фактично завершальним акордом в облаштуванні креативної локації.

Клени та сливи висаджували гендиректор БК «Інвестор» Андрій Разумовський», власник кафе Benedict Роман Околіта, радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, директор підприємства «БетонБрукСервіс» Сергій Стрихарчук, заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук, радник міського голови Юрій Безп’ятко.

Ігор Поліщук: «Цього року ми активно облаштовуємо сквери. Один вже є на місці колишнього квіткового ринку, інший – на місці колишнього розаріуму, цей – третій. Почалося все з того, що до мене звернулися Андрій Разумовський та Роман Околіта з ідеєю замість бетонного плацу, який тут був, облаштувати тут сквер. Ми погодилися і домовилися, що будемо фінансувати це по одній третій у рівних частинах. Сподіваюся, що лучанам сподобається. Я бачив і критичні коментарі, але переконаний, що критикувати щось треба тоді, коли бачиш готовий продукт. Коли це все на етапі будівництва, а зроблено 50%, то критика тут недоречна. А те, як насправді виглядатиме це місце, ми побачимо найраніше наступної весни, коли дерева зазеленіють і розпустяться кущі. Але в цілому концепція скверу мені подобається. Я вважаю, що Луцьк потребує більше таких місць».

Ігор Поліщук: «Я вважаю, що Луцьк потребує більше таких місць».

Що – далі? Насправді новий сквер може стати гарним почином до облаштування усього Театрального майдану. Центральна площа міста вже давно потребує свіжих дизайнерських ідей. Недавно в Луцьку оголосили конкурс на кращий проект реконструкції майдану. Як відомо, інтерес до цієї локації та ідеї уже проявляють не тільки луцькі архітектори, а й з інших міст.

У планах міської ради і впорядкувати проїзд на Театральний майдан з вулиці Глушець. На дорозі біля собору встановлять боларди (обмежувачі руху). Залишити автомобіль у цьому місці можна буде на екопарковці під сквером.

Сергій Стрихарчук: «Зусиль сюди було вкладено чимало. Тут була дуже складна ситуація із комунікаціями. Ми довго розбиралися з усім, аби правильно розмістити опори для освітлення. Працювали над тим, аби клумби, кущі та дерева були розташовані так, як на проекті. Адже будь-яке відхилення може впливати на загальну картину. Потрудилися відповідально. Надіємося, що наша робота сподобається лучанам. Точніше – вона вже їм подобається. Учора як тільки увімкнули вечірнє освітлення, цей сквер наповнився людьми. І це дуже важливо. Заради цього все й робилося», - Сергій Стрихарчук.

Сергій Стрихарчук: «Учора як тільки увімкнули вечірнє освітлення, цей сквер наповнився людьми.
І це дуже важливо. Заради цього все й робилося»

  *  *  *

Новий сквер у центрі міста практично готовий. Залишилося впорядкувати цей простір, довести до ладу окремі штрихи.

Тим часом нова локація уже притягує до себе лучан, особливо – молодь.

Це - затишне місце для того, щоб випити кави, зустрітися з друзями, когось дочекатися, просто послухати шум вечірнього Луцька… Місце, де можуть народжуватися нові креативні ідеї для того, як робити своє місто кращим і сучаснішим.

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА.

Фото: Ірина КАБАНОВА.