Зображення | БК Інвестор

«Втекти» від шуму і бруду, не виїжджаючи за місто – реально», - директор житлового комплексу «Супернова»

«Так-так, останній поверх, дворівнева!» - жінка говорить у слухавку і приклеює оранжеву наліпку на величезний плакат з якоюсь схемою.

Цей плакат займає пів стіни офісу житлового комплексу «Супернова», поряд з будівництвом. Його директор – Тетяна Ляшенко. Саме її застаємо за роботою. Саме з нею прийшли порозмовляти про житлові реалії обласного центру Волині.

…Тетяна Ляшенко – мало не легенда луцького ринку нерухомості. 

Працює експертом з нерухомості з 2000 року. Знає «як облуплених» усіх місцевих забудовників. Запевняє: багато бачила, але такого житлового комплексу як «Супернова» у Луцьку ще не було. Каже, що саме тому через місяць після народження дитини пішла працювати на «Супернову». 

«Наліпками позначаємо квартири, які уже продані. Бачте – тут на схемі окремо кожен поверх кожного будинку, можна усі квартири побачити, оцінити» - господиня офісу пояснює свої маніпуляції зі схемою на стіні і запрошує до кабінету на розмову.


– Багато квартир уже продано у «Супернові»?

– На сьогодні уже третина квартир першої черги має власників.

– Ого! Але ж продавати ви почали менше трьох місяців тому… Як «гарячі пиріжки»!

– Люди вірять забудовнику. І це, скажу з досвіду, найважливіший фактор успіху. Досі про «Струмочок» усі говорять: наскільки там класно, як люди задоволені. А вдячні клієнти – то, знаєте, найкраща реклама.

(Прим. ред.: «Струмочок» - котеджне містечко на території села Струмівка. Здане в експлуатацію у 2015 році, повністю заселене. Проект будівельної компанії «Інвестор» - забудовника «Супернови»).
– Поясніть як фахівець: які причини «будівельного буму» у місті? Ще кілька років ніхто не будувався, а сьогодні – висотка на висотці…

– У квартирах стало знову престижно жити. Люди натішилися життям в особняках, будувати які була мода на межі 90-2000-х. Скажені ціни на землю, на будматеріали – і все одно усі хотіли хату. Причому вищу, як в кума. 

А сьогодні усі зіткнулися з колосальним подорожчанням комунальних послуг. Утримувати окремі будинки стало дорого. І люди повертаються до квартир. Тим більше, що є вибір. Ви подивіться оголошення про продаж нерухомості – скільки там хат продається! 

– Порадьте, на що звертати увагу, аби правильно купити квартиру.

– Та тут, аби радити, треба знати смаки, потреби, запити людини… Знаєте, усіх людей, які купують квартири, можна поділити на дві категорії. Перші хочуть жити у 20-му столітті, другі – у 21-му.

– Це ж через що такий поділ?

– Поясню. Є категорія людей, які хочуть жити в районі «Там Таму». Бо близько магазин, базар, автостанція, залізничний вокзал. Це для них дуже принципово. Приходить така людина купувати квартиру у «Супернові», прицінюється, і каже: «от все добре, але чого це не район «Там Таму»?.. Для них «місто» - це саме такий район. Який колись був справді престижним. 

А є люди, які уже зрозуміли: живучи в місті, реально «втекти» від брудного повітря, постійного шуму, великої кількості людей. Вони хочуть жити по-новому. І шукають тишу, природу, чисте повітря.

– Але все ж таки: є якісь речі, на які необхідно звертати увагу, щоб не втрапити в халепу при купівлі житла…

– Так, звісно. Але чомусь люди, купуючи квартири, мало коли ставлять правильні питання. Їх цікавить передусім ціна і умови оплати. Але це насправді – не основна характеристика квартири.

Покупець має розуміти, ЧОМУ саме така ціна цієї квартири. За що він платить. Тому повинен розпитувати про якість квартири, будівлі, про її технічні характеристики, про юридичні нюанси. 

Я таким людям кажу: ви ж не купуєте тапочки! Ви купуєте житло, де будете усе своє життя жити. (а я точно знаю, що таке житло як в «Супернові» вони продавати не захочуть)

Чим нижча ціна – тим прискіпливішими мають ставати питання покупців. Низька ціна – це не свідчення щедрості забудовника. Це, скоріш усього, ознака того, що на чомусь економлять.

– На чому економлять найчастіше? 

– На цеглі – будують не з червоної керамічної, а з білої, силікатної. Старі будівельники давно на неї кажуть: «пуста цегла». Вона дешева . Вона холодна. Вона не тримає тепло. Вона не ізолює звуків. Але зрозуміють це люди, тільки коли поселяться…

(від розмови відволікає шум цементовоза за вікном. Тетяна Олегівна пояснює: будівельники працюють над фундаментом перших трьох будинків «Супернови». І додає: ті покупці, які уже купили квартири, бувають нетерплячі: дивуються, чому так довго заливається фундамент)

– Я їм пояснюю: серйозно зробити фундамент багатоповерхівки – то найголовніше. Це ж основа! Робимо усе по технологіях. Не палі забиваємо, що набагато швидше і простіше. А бетонну основу робимо. Тут зроблені усі дослідження грунту, і вся технологія ґрунтується якраз на них. 

– А ви готові ці дослідження покупцям показати?

– Та ясне діло що готова! Але якби ж вони питали… Взагалі питання «на якій землі будуєте» ні разу не чула від людей. А це варто питати. Бо бувають різні нюанси: будують на землі, яка досі у власності міської ради. А це свідчить про відповідальність забудовника. І по можливі подальші проблеми при здачі в експлуатацію.

Восени минулого року я допомагала своїй подрузі купити житло у Луцьку. Тому відвідала багато відділів продажу квартир. І зробила висновок: навіть ті, хто продає квартири, часто не завжди знають все про юридичні нюанси свого будівництва. Ясно, що вони цього покупцям не розкажуть…

– Про що, крім ціни, запитують люди, купуючи квартиру у «Супернові»?

– Та різне питають… Кажуть: скільки треба платити за паркомісце? Ніскільки! – кажу. Маєте квартиру – значить маєте гарантовану парковку. 

Питають, «чи буде видно мої вікна з вікон сусіднього будинку?» Пояснюю: будинки сплановані так, щоб цього не було видно. Бо стоять один до одного під кутом. 

Питають, чи буде змінюватися ціна в ході будівництва. Запевняємо: для конкретного покупця ціна фіксується на момент укладення договору. І записується в документах. І гарантовано не міняється, незалежно від індексу інфляції чи курсу долара. 

Питають про те, який вигляд буде з вікон їх квартири. Тоді показуємо фотографії, зроблені дроном: луг, річка, ботанічний сад, трохи далі – Старе місто… Краса! Люди в захваті.

Питають, чи набагато дорожчі дворівневі квартири, які будуть на останніх поверхах (інколи їх ще «пентхаусами» називають). Показуємо прайси: ціна дворівневих квартир залежить лише від площі. А вона є цілком доступною. Наприклад можна купити дворівневу 3-кімнатну квартиру площею 72 квадрати. 

– А часто хочуть переплановувати свою квартиру? Адже, наскільки я знаю, забудовник на етапі будівництва пропонує таку можливість.

– Так, запитують. Але коли доходить до діла – покупці не мають що міняти. Просто насправді: дуже вдало сплановані квартири. Практично ідеально. Із трьох десятків наших клієнтів тільки один захотів перепланування. І то воно полягає в об’єднанні двох квартир в одну.

– Є щось таке у «Супернові», на що ви самі вказуєте покупцям? На чому наголошуєте?

– Так. Наприклад дуже зручна і на перший погляд неочевидна штука: шахта ліфта у будинках буде посередині коридору, вона не «притулятиметься» до жодної з квартир. Відтак і шум не заважатиме, і стіни будуть теплими (шахта ліфта – то завжди додатковий холод).

Ліфт – 8-місний, можна і з дитячою коляскою зайти. Саме коридор навколо ліфта – просторий, гарний. 

Розказуємо обов’язково, що в усіх квартирах будуть теплі підлоги, панорамні (до підлоги) вікна. Такі вікна, до речі, особливо жінкам подобаються.

– Знаю, що з часом ціни на квартири у «Супернові» ростуть. З чим це пов’язано?

– З об’єктивними факторами: нерухомість дорожчає в ціні. З кожним новим етапом будівництва ціна квадратного метра стає вищою. Тому люди і поспішають купувати у нас квартири. Наразі ціна – 11-12 тисяч гривень (залежно від поверху і місця розташування). Ще раз наголошу: хто укладе договір ДО здорожчання – платитиме по меншій ціні. 

* * *

Уже на порозі офісу обертаюся, запитую: «до речі, ваша подруга купила квартиру у Луцьку? 
Так, звісно – відповідає Тетяна Ляшенко.
А де? 
Та ж у «Супернові»! 
Розмовляв Сергій ЮРЧУК